Tips


Själv började jag ”pärla” på allvar i januari 2008, och tänkte dela med mig av mina erfarenheter av tips & trix till alla där ute som också är ”nya” som jag!

Nödvändiga verktyg
Absolut nödvändigt är det att införskaffa sig en bra avbitartång. Sen behöver du en rundtång (se till att den verkligen är rund runtom, och inte bara utsidan) samt ett plattång.

Rundtången behöver du för att böja öglor, så köp inte en som är alltför stor.

Vad behöver jag för att börja pärla?
Det jag tycker man som nybörjare ska köpa på sig är:
• Wire storlek 0,38 (tråd för halsband, armband mm)
• Klämpärlor runda
• Karbinhakar/lås. Bra storlek är 10 mm.
• Dubbelring. Bra storlek är 4-5 mm.
• Splitringar (ringar som man kan böja ut). Bra storlek är 4-5 mm.
• Hattpinnar (en smal pinne med "hatt" längst ned". Används till att ex trä pärlor på till örhängen eller andra hängen).
• Öglepinnar (som hattpinne, fast med liten ögla på. Används till om du ska ev göra ett hänge som fortsätter).

Olika pärlor
Det finns en uppsjö med olika pärlor och det tar ett tag innan man hittar sina favoriter. Här kommer några av de vanligaste:
• Seed Beads/Rocaille. Små glaspärlor i olika storlek. Känd tillverkare är Miyuki.
• Runda glaspärlor. Finns ofta i frostade, färgade eller pärlemor. Bra nybörjar storlek är 8 mm.
• Facetterade glaspärlor. Pärlor som är ”kantade”, dvs ej helt runda.
• Sötvattenspärlor. Finns i olika former såsom nuggets, blister, risformade mm. Bra storlekt är ca 6-7 mm. Brukar säljas i strängar/strands.
• Delica. Glaspärla kantad som en tub.
• Bugle Beads. Avlånga ”stavar”.
• Halvädelsten. Vanligaste halvädelstenen är hematit.
• Silver- & Guld foil. Glaspärla med silver eller guld i pärlan. Vanligaste formen är hjärta.
• Metall & Tibetsilver. Allt från små silverkulor till hängen i metall. Kallas ibland även för ”mellandelar” då man fyller ut halsband & armband med detta.

Vart köper jag allt?

Det börjar ploppa upp mer och mera affärer som säljer pärlor och smyckesdelar (i alla fall här i Stockholm där jag bor).
Annars kan du söka på Internet, jag köper nästan allt via Internet. Som kund har du oftast rätt att skicka tillbaka om du inte är nöjd, så prova dig fram.

Pandurohobby har bra nybörjare kit och även slöjd-detaljer.

Förvaring
Fast man är nybörjare tycker jag man kan kosta på sig en riktig förvaring för sina pärlor. Den mest optimala förvaringen (enligt mig) är förvaringsväskan med 6 förvaringsaskar ”Ezy Locking Caddy”. Bra med förvaring, fickor för verktyg och wire samt att du kan ta med väskan vart du än ska!

Teknik

De tekniker som du bör öva dig på är följande:
• göra en ögla/böja en ögla
• öppna/stänga en split ring

För att se bilder hur man gör; gå in på Pagonis hemsida och klicka på "smycketillverkning".

Idéer, tips och inspiration
Registrera dig på Pärlguiden (www.parlguiden.se). Där får du tips, inspiration och mycket annat.

Alternativt pärlbord/pärlmatta. Själv använder jag ett vanligt ”tablett” underlägg i tyg när jag pärlar. Ska jag göra halsband, och vill lägga upp design innan jag börjar trä pärlorna, använder jag en rund formad tablett från ikea som heter ”Pannå”.

Flera projekt på gång? Jag använder små platsburkar för att förvara ”halv färdiga” halsband, örhängen och armband. På så sätt förvaras pärlorna tillsammans med tråden och du kan lätt frakta med dig ditt ”halv färdiga” projekt.

Plast burks lock. För att inte alla pärlor ska ”fly sin kos” när du pärlar, så använd ett mindre lock till en plast burk, och ös upp pärlorna där. Detta är ett jätte bra tips när man exempelvis ska pärla med små Rocaille pärlor (små glaspärlor).

Favorit modeller. Gör du ett smycke som du trivs med, kopiera upp den i flera stycken i flera olika färger och olika pärlor. Ett tips är att också ta kort på smycket, så att du kan ”gå tillbaka” till det och göra flera.

Böcker!
Det finns en mängd med olika böcker med olika titlar. Böckerna ger dig inspiration samt har utförliga bilder hur man gör öglor, stängda öglor mm.

På stora Pressbyråer har dom ibland internationella tidningar, och där kan du ibland hitta 3-4 olika tidningar om just pärlor, smycke tillverkning. Tidningarna brukar heta något med ”Beads” eller ”Bead”.

Kurser!
På Pärlguiden hittar du även kurser, workshops och tävlingar. Det finns också kurser via Folkuniversitetet och ABF. Jag har gått en smyckeskurs hos Marie´s Pärldesign (Stockholm), som var på 8 gånger. Den var mycket lärorik och vi fick lära oss grund teknikerna samt andra tekniker (bl.a. knöt vi halsband med sötvattenpärlor enligt traditionell teknik).

Tips - vart köpte jag dom här pärlorna? 
Jag brukar alltid spara "små klisterlapparna" som ibland medföljer när du köper pärlor via internet. Dem lägger jag i botten på mina burkar, så att jag vet vart jag köpt dom, samt vad pärlorna heter/storlek. Finns ingen liten klisterlapp, skriver jag för hand, och lägger den i botten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar